Maca este planta cultivată la cea mai mare altitudine de pe Pământ, îi priește doar la 2700 – 4300 de metri deasupra nivelului mării… în munții Anzi. Ea face parte din familia cruciferelor, care include broccoli, conopida, varza, varza kale, napii și ridichile.

Reputația acestei plante este ca stimulent al vitalității și al libidoului sexual, dar este și un adaptogen puternic ceea ce înseamnă că are capacitatea de a echilibra și de a stabiliza sistemul hormonal al corpului, sistemul nervos, cel cardiovascular și cel muscular. Astfel amplifică energia corpului, rezistența acestuia la stres, oxigenează sângele, sporește puterea corporală, secreția neurotransmițătorilor și libidoul. În plus susține sistemul endocrin, glandele suprarenale, tiroida, îmbunătățește starea de spirit și contribuie la echilibrarea secreției de hormoni.

Maca este un superaliment care încălzește, de aceea consumul ei este mai potrivit iarna și în regiunile cu climat friguros.

Maca are o afinitate deosebită cu cacaoa, de aceea merită să o amesteci în rețetele tale preferate de ciocolată organică. Va rezulta o adevărată magie culinară. La fel de bine, maca poate fi adăugată în deserturi, dulciuri, salate, sosuri de salate, gemuri, supe și budinci.

De exemplu, dacă îți prepari o băutură în care pui nectar de agave și boabe de cacao, poți adăuga maca pentru a obține o emulsie fină, dar și un gust mai savuros. Maca are gust ușor dulce, asemănător malțului, la care se adaugă un ușor gust de unt. La fel dacă prepari o plăcintă din fructe crude cu o crustă de alune și curmale sau smochine, dacă vei amesteca smochinele și curmalele cu maca vei obține o crustă mai cremoasă, dar și un gust îmbogățit.

Folosirea regulată a rădăcinilor de maca în dietă reduce până la eliminarea completă a problemelor cu glanda tiroidă.

Bărbații care doresc să-și îmbunătățească starea de sănătate a prostatei și să își regăsească vigoarea sexuală pot consuma maca.

Maca nu prezintă niciun fel de toxicitate sau reacții adverse. Dacă dorești să observi beneficiile rădăcinii de maca în viața ta, doza zilnică recomandată este de cel puțin 10 grame (o lingură cu vârf), cantitatea ideală fiind însă dublă. Se recomandă în caz de uz intensiv să iei o pauză de o săptămână la o lună. Folosirea neregulată a superalimentelor le amplifică eficacitatea căci în caz contrar organismul se obișnuiește cu ele.

Bucurați-vă de virtuțiile acestui superaliment!