Imaginați-vă un oraș aglomerat, într-o dimineață obișnuită, cu trotuare inundate de oameni și străzi pline de mașini, pentru a avea o idee despre cum arată la nivel microscopic, microbiomul din interiorul corpului uman. Microbiomul sau microflora este format din trilioane de microorganisme (bacterii, ciuperci, protozoare, virusuri) și este etichetat ca ‘organ’ de susținere deoarece joacă roluri cheie în susținerea funcțiilor fiziologice în corpul nostru.

La nivel intestinal microbiomul include cel puțin 100 de specii diferite de bacterii având peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decât genele umane) și cântărind peste 2 kg. O treime din microbiomul intestinal este comună majorității oamenilor, în timp ce două treimi sunt specifice fiecăruia dintre noi. Cu alte cuvinte acesta este ca o carte de identitate individuală, fiind unică la fel ca amprenta digitală. Uimitor, nu-i așa?

Cum este influențat corpul uman de microbiom?

Rolurile microflorei intestinale sunt multiple și complexe, iar cercetătorii încă le studiază, descoperind lucruri uluitoare.

1. Absorbție – important e ceea ce mâncăm, dar și mai important ceea ce absorbim. Cu cât flora intestinală este mai sănătoasă și mai diversă, cu atât absorbția substanțelor nutritive se va face înt-un mod echilibrat, fără să producă boală.

2. Prevenție boli autoimune – microbiomul reglează permeabilitatea crescută a mucoasei intestinale împiedicând astfel pătrunderea în circulație a moleculelor mari responsabile în timp de instalarea unor afecțiuni autoimune.

3. Producerea de neurotransmițători – bacteriile din intestin produc substanțe care ne influențează starea emoțională – de fericire sau de tristețe, de anxietate sau de depresie, comunicând direct cu creierul.

4. Modularea sistemului imun – se pare ca 70% din funcția imunitară se află în intestin. Bacteriile descompun substanțele cu potentențial toxic pe care le ingerăm și determină producerea de anticorpi. Astfel sistemul imunitar poate fi întărit prin fortificarea florei intestinale.

5. Modularea expresiei genetice – chiar dacă ne-am născut cu o predispoziție genetică, cultivarea unor obiceiuri bune, care stimulează producerea unui microbiom sănătos va determina ca respectivele gene să nu se manifeste. Deci putem avea influență asupra genelor noastre.

6. Influențarea greutății corporale – diversitatea bacteriilor și echilibrul dintre cele bune și cele rele reprezintă aspectul cel mai important în modelarea greutății corporale.

Cum dezechilibrăm microbiomul intestinal?

Factorul care are un caracter constant de perturbare sau reechilibrare a microbiomului este alimentația.

Bolile infecțioase, anumite diete, medicamentele, intervențiile chirurgicale sau utilizarea prelungită a antibioticelor reușesc să creeze un dezechilibru puternic în microbiom, distrug bacteriile benefice și determină dezvoltarea exagerată a altor microorganisme dăunătoare.

Cum echilibrăm microbiomul intestinal?

Echilibrarea florei intestinale se face cel mai bine prin intermediul unei alimentații variate și echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale și semințe.

Alimentele în ele însele conțin fie substanțe care hrănesc bacteriile, fie anumite specii de bacterii care se găsesc și în intestin. Astfel microbiomul are nevoie de:

a. prebiotice care sunt un fertilizator pentru grădina de bacterii intestinale precum cereale integrale, ceapa, usturoi, praz, anghinare, sparanghel, păpădie, banane, alge marine (Chlorella, Spirulina), fasole, sau suplimente cu prebiotice.

b. probiotice care sunt bacterii vii (de exemplu specii de Lactobacili) favorabile florei intestinale, se găsesc în: kefir, iaurt – de preferat făcut în casă, nepasteurizat, care păstrează concentrații importante de culturi vii, legume murate, varza, sau suplimente alimentare cu probiotice.

Microbiomul este un mediu dinamic viu în care abundența relativă a speciilor poate fluctua zilnic, săptămânal și lunar în funcție de alimentație, medicație, exercițiu și o serie de expuneri la mediul înconjurător. Așadar nu suntem doar noi cu organismul nostru. Suntem gazda a milioane de diferiți microbi. Pe măsură ce înțelegem mai multe despre aceștia, despre cum interacționează cu organismul nostru, vom afla cum putem avea grijă de acestă lume complexă și invizibilă care dă formă identității noastre, sănătății și bunăstării ființei umane.