Platou legume

Am pierdut din vedere sensul sănătății. Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci mai mult. Organismul nostru este ingenios conceput pentru a avea o energie nelimitată, pentru a rezista îmbolnăvirii, pentru a trăi bine până la 90 de ani fără dureri sau boli… Și totuși, ca niciodată, tot mai mulți oameni sunt bolnavi, supraponderali și suferinzi. E timpul să vedem pădurea în locul copacilor, să punem accentul mai mult pe prevenire decât pe tratament.

Mănânci de cel puțin trei ori pe zi, în fiecare zi, iar mâncarea este legătura directă dintre mediul extern și organism. Asta însemnă că ești la propriu ceea ce mănânci, sau mai exact ceea ce asimilezi. Știai că tractul gastrointestinal joacă un rol semnificativ în sistemul imunitar? În mod ironic, organismul tău știe exact de ce are nevoie nu doar pentru a nu se îmbolnăvi ci și pentru a prospera și a fi productiv. A învăța să îți asculți simțurile și să înțelegi indiciile pe care ți le transmite corpul îți poate oferi cunoașterea de care ai nevoie pentru ca sănătatea ta să ajungă la un nivel superior.

Are sens să socotești și să cuantifici?

Am ajuns obsedați de numere. Câte kilograme ai? Câte kilograme ar trebui să ai? Câte calorii ar trebui să mănânci? Ce procentaj de carbohidrați e ideal? Câte miligrame de calciu ar trebui să iei pentru a preveni osteoporoza? Și așa mai departe…

În mod ironic, cu cât socotim mai mult, cu atât starea noastră de sănătate se înrăutățește. Ceva nu e în regulă. Din păcate asaltul de formule și rețete noi a dus la o confuzie în masă și la un haos informațional cu privire la nutriție.

Mănâncă făcând alegeri inteligente

Există o limită pentru mâncarea pe care o poți consuma într-o zi. Poate că unii mănâncă mai mult decât alții și, bineînțeles, unii trebuie să mănânce mai mult decât alții. Fiecare dintre noi are un metabolism unic, care necesită cantități diferite de alimente pentru a susține greutatea corporală, nivelul de activitate și semnalele de foame. Din acel număr total de calorii necesare zilnic, majoritatea trebuie să provină din alimente dense nutritiv. Consumul de calorii goale – adică umplerea spațiului din stomac cu alimente sărace nutritiv – este o ocazie pierdută de a te hrăni. Alimentele fără fibre, antioxidanți, vitamine, minerale și fitoelemente sunt fie simple calorii, în cel mai bun caz, fie, în cel mai rău caz, dăunătoare. Alimentele fără substanțe nutritive nu doar că nu te hrănesc, ci acționează și ca anti-nutrimente (grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate, colesterol alimentar și alimente procesate industrial) care generează boli…

Alimentele care îndeplinesc criteriile de densitate nutritivă sunt legumele cu frunze verzi, legumele crucifere, fructele de pădure, ceapa, usturoiul, ciupercile, alimentele portocalii (cum sunt morcovii, pepenele galben, portocalele), lintea, hrișca, semințele de cânepă, in și leguminoasele.

Pentru a preveni și chiar ameliora bolile, majoritatea alegerilor tale alimentare trebuie să aibă densitate nutritivă. Concentrează-te pe varietatea de culori, nuanțele fiind reprezentantele diferitelor fitoelemente supersănătoase. Calitatea alimentelor trebuie să primeze asupra cantității. E clar că nu e suficient să socotești și să cuantifici. Alegerea de alimente vegetale și integrale ori de câte ori organismul transmite că îi e foame, îți hrănește celulele, te face să te simți sătul și susține mecanismele de luptă împotriva bolilor. Alegând surse de energie dense nutritiv îți împuternicești la propriu sistemul imunitar să lupte împotriva invadatorilor străini, să încetinească procesul de îmbătrânire și să te mențină în formă.

Întrucât sunt atât de multe variabile în joc, poți vedea de ce nu are sens să urmezi reguli arbitrare. Lasă-te în voia unicității tale. Onoreaz-o și respectă-ți individualitatea. Organismul îți va mulțumi, menținându-și greutatea și sănătatea la superlativ!