Reteta ciorba de naut si spanac
Mâncarea de calitate trebuie să fie densă nutritiv, adică să hrănească corpul, să conțină substanțe nutritive per calorie.

 

Sunt câteva principii care trebuiesc urmărite pentru o bună nutriție. Mâncatul este o plăcere dar această plăcere trebuie să ducă la o stare de bine și sănătate. Atunci fiecare îmbucătură trebuie să conteze. Mâncarea de calitate trebuie să fie densă nutritiv, adică să hrănească corpul, să conțină substanțe nutritive per calorie. Alimentele care îndeplinesc criteriile de densitate nutritivă sunt legumele cu frunze verzi, legumele crucifere, fructele de pădure, ceapa, usturoiul, ciupercile, alimentele portocalii (morcovii, pepenele galben, portocalele), lintea, semințele de in și leguminoasele. Concentrează-te pe varietatea de culori nuanțele fiind reprezentantele diferitelor fitoelemente supersănătoase. Alege alimente integrale, bogate în fibre.

Ciorbă de spanac cu năut (6 porții)

  • 250 gr. spanac proaspăt
  • 3 căni cartofi tăiați cuburi mici
  • 2 căni năut
  • 2 cepe mari
  • 3 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • 2 linguri legume deshidratate
  • 3 linguri semințe de susan
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • zeama de la o lămâie
  • pătrunjel sau mărar verde
  • sare după gust

Pe foc se rumenesc puțin semințele de susan până devin aurii, apoi se macină. În două linguri de ulei se pun ceapa și cartofii, sare și mixul de legume deshidratate, 1 min pe foc amestecand continuu. Se adaugă apă și se fierb 8 min. Se adaugă năutul si spanacul si se mai fierb 2 min. Se adaugă susanul, chimenul, coriandrul măcinate, lămâia, se mai ține 1 min pe foc. Se stinge focul și se adaugă usturoiul pasat, ulei de măsline încă 2 linguri, mărarul și/sau pătrunjelul. Se potrivește de sare și lămâie.