Dacă ținem seama ca fiecare strop de sânge din corp curge prin glanda tiroidă la fiecare sfert de oră și că fiecare element atomic sau bacterian, bun sau rău, este transportat prin sânge, înțelegem de ce tiroida are o influență atât de profundă asupra sănătății și asupra stării noastre de bine. Este glanda care reglează aspectele temperamentului, în relație cu dispozițiile, natura, caracterul, particularitățile și idiosincraziile individului.

Un aspect deloc de neglijat este cât de curat este sângele care trece prin tiroidă? Toate procesele biologice din corp au loc cu generare de reziduuri. Sunt mecanisme uluitoare de eliminare a acestor reziduuri. Este foarte important să sprijinim aceste procese alocând timp pentru noi… relaxare printr-un masaj limfatic pentru decongestionarea sistemului limfatic (canalizarea organismului) și din când în când o detoxifiere a întregului organism – detoxifiere făcută inteligent, fără să lezăm corpul, cu ajutorul pachetului special conceput de medici nutriționiști și medici specialiști din Consiliul Științific al firmei Duolife: Pachetul Duolife Purificare. Odată curăţat corpul de toxine, toate sistemele şi organele vor funcţiona la capacitate maximă, inclusiv tiroida.

Dacă corpul nu elimină toxinele prin procesele naturale datorită surplusului de toxine, acestea ajung în sânge și sunt transportate de acesta prin tiroidă, unde lasă depozite toxice care generează tulburări ce produc suferință.

Sunt trei elemente atomice esențiale pentru funcționarea eficientă a tiroidei, anume iodul, zincul și seleniul. Dacă aceste elemente sau doar unul dintre ele este deficitar sau lipsește din dietă, asta conduce la un lanț de perturbări care interferează serios cu bunăstarea noastră.

Poți să-ți stimulezi glanda tiroidă nutrițional ca s-o ajuți să-și producă singură tiroxina. Un duo esențial în acest sens este format din iod și tirozină (un aminoacid neesențial). Algele marine și nucile noastre sunt foarte bogate în iod, precum și ciupercile, sfecla mangold, fasolea lima și semințele de susan. Tirozina se găsește și ea în fasolea lima, pește, migdale, banane, avocado și semințe de dovleac. Surse de zinc: fasole, mazăre, năut, caju, migdale, semințe de dovleac. Surse de seleniu: semințe de floarea soarelui, nuci, dovleac, ouă. Acizi grași esențiali sunt și ei vitali pentru o funcție tiroidiană optimă așa încât este bine să incluzi în alimentație pește gras, semințe și uleiuri obținute prin presare la rece.

Sunt câțiva pași de urmat pentru a păstra sănătatea tiroidei:

  • verifică-ți suprarenalele și diminuează stresul – hormonii suprarenali accelerează metabolismul pentru a răspunde la stres prin activarea glandei tiroide. Cortizolul dacă a crescut prea mult, sau prea mult timp influențează funcția tiroidiană. Stresul excesiv îngreunează funcția tiroidiană deoarece cortizolul blochează receptorii pentru tiroxină. Prin urmare s-ar putea să fie nevoie să te gândești la un sprijin nutrițional pentru glandele suprarenale, evitarea stimulentelor și suplimentarea cu vitamina C și B complex. De asemenea, caută modalități de reducere a încărcăturii de stres.
  • verifică-ți și evită alergiile și intoleranțele alimentare – unii oameni produc anticorpi antitiroidieni care distrug țesutul tiroidei. Acest fenomen poate fi cauzat de o reacție încrucișată în care organismul reacționează la un aliment și atacă din greșeală tiroida… Este binevenit un test de alergii și intoleranțe alimentare, deși corpul îți dă semnale în acest sens.
  • Limitează-ți problemele alimentare – familia brassica – varză, varză de Bruxelles, brocolli și kale – inhibă formarea hormonului tiroidian în glanda tiroidă. Soia conține fitoestrogeni care afectează capacitatea organismului de a utiliza hormonul tiroidian. Prin urmare s-ar putea să fie înțelept să limitezi aceste alimente, deși evitarea lor totală probabil nu este necesară. Zahărul, alimentele rafinate, alcoolul și țigările afectează și ele funcția tiroidiană, iar produsele lactate conțin mult estrogen care concurează cu tiroxina așa încât evită aceste alimente și consumă-le cu moderație. Dacă reduci produsele lactate ai grijă să crești aportul de alune și semințe, precum și legume cu frunze verzi ca să obții calciu suficient.
  • Fă exerciții fizice – mișcarea ajută la stimularea funcției tiroidiene, așa încât încearcă să găsești exerciții care să îți placă și să le crești treptat durata și intensitatea. Propuneți să ajungi la 30 de minute de exerciții fizice pe zi.

Crează condiții de sănătate în corp și boala va dispărea!