Alergarea… 10 beneficii și avantaje, chiar 15:
- Este cea mai veche și simplă formă de mișcare.
Nu aveți nevoie de ore de antrenament organizate, de parteneri sau adversari, sau aparate. Chiar dacă sunt necesare perioade de pregătire și de relaxare post-alergare, relativ scurte, puține sporturi au fecte atât de intense. Puteți alerga aproape oriunde și oricât. - Este foarte eficientă.
Acest tip de mișcare activează concomitent mai multe grupuri importante de mușchi, într-o perioadă de timp relativ scurtă.
Are un rol deosebit în întreținerea sănătoasă a articulațiilor (ligamente și tendoane). Este cea mai eficientă activitate fizică pentru scăderea în greutate. - Îți îmbunătățește starea de spirit.
Alergarea în mod regulat ajută la creșterea nivelului de serotonină – hormonul fericirii -, dar si la stimularea altor hormoni responsabili cu starea noastră de bine: dopamina și endorfinele. - Îți satisface dorința de competiție.
- Îți dă energie.
- Îți dă răgazul să petreci un timp doar cu tine.
- Te face dependent, dar într-un sens pozitiv.
- Poate fi o „afacere” de familie.
- Te face să-ți stabilești noi obiective.
Veți deveni mai încrezători în propriile forțe. Veți „reuși” lucrurile pe care vi le propuneți și vă veți simți mai bine în propria piele! Veți învăța să vă cunoașteți mai bine corpul. - Te întinerește.
- Te învață să fii disciplinat.
- Îți poate îmbunătăți viața de cuplu.
- Te ajută să dormi mai bine.
Și nu numai… alergarea îmbunătățește oxigenarea, și prin urmare activitatea mentală, digestia, stimulează metabolismul, iar sistemul cardio-vascular devine mai puternic și mai eficient. - Este baza condiției fizice pentru orice alt sport.
În cazul alergării puteți combina antrenamente de forță, anduranță și interval, reușind să faceți în ciuda acestui fapt (sau tocmai din acest motiv) progrese constante. - Este posibil ca natura să capete în viața Dvs un rol mai important. Veți conștientiza mai bine ciclicitatea anotimpurilor, a vieții, și nu veți mai dori să pierdeți atmosfera liniștită din timpul turelor de la primele ore ale dimineții!
Această experiență este unică și extrem de benefică.
Pentru ca fiecare zi să fie una extraordinară!
Laura
PS: echipamentul de alergat nu este scump, dar depinde de mai mulți factori, despre care vom discuta în alt articol.
Știați că…
…nivelul de serotonina diferă în rândul femeilor și bărbaților? Mai exact, femeile au mai mulți receptori ai serotoninei, motiv pentru care emotiile se manifesta mult mai vizibil. La barbati, proteina care are rolul de a transporta serotonina in corp functioneaza mai lent.
…serotonina ajuta si la reducerea depresiei, fiind considerata un antidepresiv natural? Iar exercițiile fizice, precum alergarea sau alt sporl poate ajuta la stimularea acelor zone ale creierului care nu sunt la fel de active atunci când ne simțim depresivi.